ویروس اچ پی وی یا پاپیلومای انسانی یک ویروس حاوی DNA است که بیش از دویست رده آن شناخته شده است و بیش از 40 نوع آن نواحی جنسی را درگیر می کند.
- بسیاری از زنان در طول زندگی دستکم یک بار به بیماری HPVمبتلا میشوند. در بسیاری از موارد این بیماری هیچ اثر خاصی بر سلامت آنها ندارد.
- واکسن اچ پی وی، دو آمپول است که در سنین 12 و 13 سالگی به دختران تزریق میشود و از آنها در برابر چهار نوع اچ پی وی محافظت میکند.
- واکسن HPV، از دختران در برابر اچ پی وی نوع 16 و 18 محافظت میکند. این دو نوع اچ پی وی درمجموع با 70% بیماریهای سرطان دهانه رحم مرتبط هستند.
- این واکسن همچنین از دختران در برابر اچ پی وی نوع 6 و 11 نیز محافظت میکند که عامل پیدایش 90% از موارد زگیل آلت تناسلی است.
- انواع ردههای HPV که موجب بروز زگیلهای تناسلی میشوند، عمدتاً از طریق تماس پوستی در رابطه جنسی همراه با دخول منتقل میشوند. ویروس معمولاً در اطراف آلتهای جنسی و مقعد دیده میشود و تجمع کمتری در ناحیه دهان یا گلو دارد.
- زگیلهای تناسلی در افرادی که ناقل ویروس HIV هستند، بعد از تماس با ویروس HPV با احتمال بیشتری بروز پیدا میکند. قدرت سیستم ایمنی بدن یکی از مهمترین معیارها در بروز زگیلهای پوستی است. افرادی که بدنشان ایمنی پایینتری دارد، ازجمله آنها که به ویروس HIV و یا سایر بیماریهایی که توان ایمنی بدن را پایین میآورد، مبتلا هستند زگیلها را بیشتر بروز میدهند، چراکه از توانایی پایینتری برای مقابله با ویروس برخوردارند.
- ازجمله علائم HPV زگیلهایی است که ممکن است ۴ هفته تا ۸ ماه بعد از تماس با ویروس HPV و گاهی هم دیرتر بر سطح پوست دیده شوند و گاهی هم اصلاً زگیلی دیده نمیشود. انتقال ویروس از فرد ناقل به فرد دیگر ربطی به وجود زگیل بر پوست ندارد و حتی اگر زگیلی دیده نشود، ویروس همچنان میتواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود.
- ویروس اچ پی وی بهعنوان عامل چهار نوع سرطان شناخته میشود؛ سرطانهای حلق و دهان، سرطان آلت جنسی، سرطان مقعد و سرطان گردن رحم. همینجا یادآوری میکنیم که تست پاپاسمیر مستمر و بهطور متوسط هر سه سال برای افرادی که رحم دارند یکی از راههای پیشگیری و درمان بهموقع سرطان رحم است.
- اگر دهانهی رحم شما به ویروس HPV آلوده گردد ولی تست پاپ اسمیر نرمال باشد، بدین معناست که شما به ویروس HPV تناسلی مبتلا هستید ولی تغییرات سلولی در تست پاپ اسمیر دیده نشده است. در این حالت دو انتخاب دارید:
- حالت اول: انجام آزمایش HPV و تست پاپ اسمیر ۱۲ ماه بعد
- در اکثر موارد نشانهای از ویروس در آزمایشی که ۱۲ ماه بعد انجام میشود، یافت نخواهد شد
- اگر ویروس پاکسازیشده باشد و تست پاپ اسمیر نیز نرمال باشد، شما به انجام تست غربالگری مانند دیگر افراد طبیعی برمیگردید.
- اگر هنوز ویروس وجود داشته باشد و یا نتیجهی تست پاپ اسمیر مثبت باشد، نیاز به انجام کولپوسکوپی خواهید داشت.
- حالت دوم: انجام آزمایش تخصصی برای یافتن تیپهای ۱۶ و ۱۸ ویروس HPV (دو نوع ویروسی که بیشترین احتمال تبدیلشدن به سرطان دهانهی رادارند)
- اگر آزمایش HPV برای تیپهای ۱۶ یا ۱۸ مثبت شود، توصیه میشود که کولپوسکوپی انجام دهید.
- اگر آزمایش HPV از تیپهای ۱۶ یا ۱۸ نباشد، توصیه میشود که آزمایش HPV و تست پاپ اسمیر را ۱۲ ماه بعد تکرار کنید.
- حالت اول: انجام آزمایش HPV و تست پاپ اسمیر ۱۲ ماه بعد
اکثر افراد با ابتلا به زگیلهای تناسلی دچار مشکلات بلندمدت نمیشوند. در افراد باردار، زگیلهای تناسلی میتوانند بزرگتر باشند، خونریزی داشته باشند یا عفونی شوند. زگیلهای تناسلی میتوانند به نوزاد هم منتقل شوند، اما این احتمال پایین است. برخی از انواع HPV موجب تغییراتی در سلولها میشوند که منشا سرطانهای گردن رحم، قضیب، فرج، مقعد و یا گلو هستند. در میان این سرطانها، سرطان گردن رحم شایعترین است.
ویروس اچ پیوی از طریق مادر به جنین منتقل میشود و ویروس انتقالیافته به جنین در دوران بارداری میتواند باعث بروز ضایعات دردهان و گلوی نوزاد بشود. پژوهشها نشان میدهد که نوع زایمان، یعنی سزارین و یا طبیعی، تأثیری در میزان احتمال انتقال ویروس اچ پی وی از مادر به جنین ندارد. درواقع متأسفانه تاکنون روشی با اطمینان صددرصدی برای تضمین سلامت نوزاد با والد یا والدین مبتلابه ویروس اچ پی وی و یا تست تشخیصی برای تعیین سلامت نوزاد و یا کودکان زیر ۷ سال نداریم